به گزارش مشرق، روزی وقتی صحبت از بیغیرتی و بیتفاوتی نسبت به ناموس میشد تقریبا همه با چشمان گرد شده میپرسیدیم «مگه داریم؟ اصلا مگه میشه توی کشوری اسلامی روزی برسه که مرد نسبت به ناموسش حالا خواهر، مادر یا همسرش بیتفاوت باشه؟ امکان نداره!» هنوز چند سالی از این تفکرات پاک و بکر نگذاشته است که به عینه نمودهایی از این رفتار را میتوانیم در بعضیها و البته فقط بعضیها مشاهده کنیم، اما همین اندک هم خطرناک است. میبینم، به چشمان خودم میبینم که مردی از نزدیکانم با این تصور که همسرش باید در مقایسه با همسر سایر دوستان یا اقوامش به روزتر باشد ماهانه چندصدهزار خرج ظاهر او میکند اما از این قصه که بگذریم، اینکه در یک جامعه اسلامی زوجی در برنامه یک شبکه زرد ویدئویی اینترنتی حضور پیدا کنند و به پرسشهای غیر اخلاقی مجری پاسخ بگویند و هزاران نفر هم این برنامه را ببینند، این دیگر خطری بزرگتر از آن چیزی است که گفته شد. ماجرا را مرور میکنیم و قضاوت در باره آن را در گفتوگو با کارشناسان پی میگیریم.
تصویر اول: یک گفتوگوی ناهنجار
یک شبکه زرد اینترنتی، از همان شبکههایی که با ورود سایتهای تلویزیونی و تصویری بازار کارشان را به لطف سرک کشیدن در هزار و یک راه ممنوعه کسب کردهاند برنامهای تولید کرده که انتشار بخشی از آن در گروههای مجازی باعث شده است همه ما شوکه شویم. در مقابل یک زن و شوهری مجری مردی روی یک صندلی نشسته و از خانم میپرسد: «قبل از اینکه ایشون وارد زندگی شما بشه آیا هیچ وقت به مرد دیگهای علاقهمند بودی یا نه؟ حتی دختر خانمها یک زمانی رویایی دارند، یک بازیگری یک هنرپیشهای». خانم بلافاصله با لبخند نام یک هنرپیشه مرد داخلی را ذکر میکند و فضا پر میشود از خنده مجری، خانم و همسرش. مجری ادامه میدهد: «پس رقیب. ... ؟»خانم هم در جواب میگوید: «دقیقاً». به اینجای صحبت که میرسد آقا که معلوم است عصبانیت در وجودش شکل گرفته میگوید:«هروقت فیلمهاش میاد من عصبانی میشم.» مجری این بار با مرور روز خواستگاری این زوج ادامه میدهد و از خانم میپرسد به خواستگاری کدام یک جواب مثبت میدهد و او نام همان هنرپیشه را میبرد.
مجری دست از وقاحت برنمیدارد و خطاب به مرد میگوید: « نظرت رو بگو». مرد که مشخص است چه میکشد، میگوید: «منطقی است.» حالا خود مجری هم از واکنش مرد شوکه است و میپرسد «جان؟! منطقیه؟!»
تصویر دوم: یک گفتوگوی ناهنجار دیگر
مجری همان شبکه اینترنتی در همان برنامه اما در مقابل زن و شوهری دیگر نشسته است: «راستش رو بگو. خانمت چقدر به نظرت زیباست؟» مرد میهمان بدون آنکه لحظهای غیرتی شود و از خودش بپرسد اصلاً میزان زیبایی همسر من چه ربطی به شما یا بقیه دارد در جواب میگوید: «زیباست.» مجری با وقاحت تمام ادامه میدهد: «چقدر؟ از بیست بهش چند میدی؟ منطقی چند بهش میدی؟» مرد با همان خونسردی قبل میگوید: «18» مجری این بار میپرسد: «الان اون دو نمره رو واسه چی کم کردی؟» خانم که تلاش میکند تمام حرصش را در یک تنه زدن به همسرش خالی کند با لبخند از کنار این فاجعه میگذرد. انگار خانم هم تصمیم گرفته خودفریبی کند. مرد که میبیند اوضاع خراب است ادامه میدهد: «بابا گفتی منطقی منم منطقی گفتم.» مجری این بار پا را فراتر از گلیمش میگذارد و میپرسد: «یعنی زیبایی خانمت از نظر تو بیست نیست؟» و هرسه میخندند. ....
تصویرسوم: نسخه غربی ماجرا
در یک برنامه اینترنتی غربی که سرمایهگذارانش صهیونیست هستند و بیشتر میهمانان این برنامه را هم آنها تشکیل میدهند مجری تلاش میکند راستگویی میهمان را به چالش بکشد. در چند قسمتی که از این برنامه در فضای مجازی پخش شده میهمانان باید به سؤالات مجری جواب واقعی و صحیح بدهند حتی اگر بدانند در مقابل پاسخ آنها همسر یا والدینشان که در سالن هستند آزرده خاطر میشوند یا شاید زندگی مشترکشان ازهم بپاشد چون شرط شرکت در این برنامه اینترنتی راستگویی به هر قیمتی است. در یکی از قسمتهای این برنامه مجری مرد از میهمان که خانمی با موهای مشکی و بلوز لیمویی است میپرسد: «آیا معتقدی اکثر زنان به زیبایی تو حسودیشون میشه؟» خانم پاسخ میدهد: «میتونم بگم بله.»
مجری ادامه میدهد: «آیا اگر بچههاتون موهای قرمز شوهرت رو به ارث ببرن این موضوع تورو ناراحت میکنه؟» شوهر این خانم که در کنار دیگر استیج نشسته سرش را پایین میاندازد، زن نگاهی به شوهرش میکند و جواب میدهد: «باید بگویم بله» و شوهرش با تأسف سرش را تکان میدهد. سؤال بعدی مجری این است که «اگر شوهرت بیشتر پول دربیاره آیا تو بهش بیشتر احترام میذاری؟» و زن بازهم جواب میدهد: «می توانم بگویم بله.» شوهرش این بار هم به نشانه ناراحتی آمیخته با عصبانیت سرش را تکان میدهد. اوج وقاحت سؤالهای مجری برنامه تا جایی پیش میرود که سؤالهای کاملاً شخصی از زن میپرسد و جالب اینجاست که بعد از هربار پاسخ دادنهای خانم جمعیت میهمانان حاضر در سالن صداهایی از سر تعجب در میآورند و بیچاره شوهر خانم که از چهرهاش مشخص است در حال فروریختن است فقط به زمین نگاه میکند. در قسمت دیگری از این برنامه اینترنتی میهمان سرباز خانم صهیونیستی است که تجربه حضور در فلسطین را دارد و در مقابل دوربین کاملاً وقیحانه از تجربه کودک کشی و به طور کل شلیک به انسانهای بیدفاع فلسطین میگوید به طوری که حاضران در سالن از شدت تأسف و تعجب با چشمانی باز و نگاههای تحقیرآمیز او را نظاره میکنند.
مقایسه و نتیجه سه تصویر
اگر یک برنامه اینترنتی صهیونیستی و حتی غربی از میهمان خود در مورد روابط قبل از ازدواج یا ترجیح شوهر بر پول سؤال بپرسد تا میزان علاقه واقعی زن به شوهرش را بفهمد تعجبی ندارد اما این جای تأسف دارد که یک برنامه اینترنتی با یک کپی برداری ناشیانه بخواهد برنامهای بسازد که مردم را جذب کند. غافل از اینکه ایرانی با وجود همه تهاجمهای فرهنگی و ورود فرهنگ غربی بازهم اصالت و غیرت خودش را حفظ میکند. اگر شوهری نتوانسته جلوی دوربین خشم خودش را نسبت به سؤال مجری در مورد علاقه خانمش به یک بازیگر بدهد در مقابل همه مردهایی که این برنامه را میبینند خودخوری میکنند که این چه فضاحتی است که در یک برنامه ویدئویی شکل گرفته و بعدها میخواهد به درون خانوادهها نفوذ کند و اینگونه است که فضای مجازی نرم و آرام هویت، اخلاق و اصالتمان را میگیرد.
منبع: روزنامه جوان